Wednesday, April 24, 2024

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur


Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtidsversion, men i den nye bog vender han blikket tilbage til 2. Verdenskrig og en bestemt ung mand fra modstandsbevægelsen. Han døde som 20-årig.

En tilfældighed får Hervé Le Tellier til at interessere sig for Andre Chaix, for han finder hans navn indgraveret på muren i et hus, han lige har købt i Monjoux. Hans interesse stiger, da han finder samme navn »CHAIX ANDRÉ (mai 1924-août 1944)« på byens krigsmindesmærke.

Hervé Le Tellier vil finde ud af mere om André Chaix, og han får hurtigt nogle konkrete oplysninger om hans familie. Han var søn af en bager i Montjoux, meldte sig til modstandsbevægelsen, men blev dræbt i et træf med en letkørende tysk kampvogn i august 1944. Familien har gemt en lille æske med nogle personlige ting som fotos, breve mm, og fremlæggelsen af indholdet i æsken giver os et meget personligt forhold til André. Hervé Le Tellier har inkluderet fotos, som han har indsamlet under sin efterforskning. 

Men Le Tellier må undertiden digte og skrive om musik og film som André og kæresten Simone så og hørte. Vi hører om forfatteren til Jules et Jim og får fortalt historien om den første film om Titanics forlis.

Bogen er først og fremmest en mulighed for at genopfriske vores hukommelse om, hvad fascismen egentlig er, og dens rædsler, eller for at give dem videre til yngre læsere i en tid, hvor demokratierne er mere skrøbelige end nogensinde, hvor truslen fra den yderste højrefløj er alt for reel, og hvor antisemitismen viser sit afskyelige ansigt i fuldt dagslys. Le Tellier undersøger spørgsmålet om engagement ved at interessere sig for begge lejre - hver gang med ønsket om at forstå kompleksiteten i tiden, menneskene og sammenhængene.

Vi får på mange måder nye vinkler på besættelsestiden, men med koblingen til nutiden bliver det en meget barsk historie, som Le Tellier vil vise os. Vil fortiden blive gentaget men blot meget voldsommere?

En bog man bør læse.


GALLIMARD (04/04/2024)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...