Wednesday, July 17, 2024

Georges Simenon: Maigret et le corps sans tête

 Georges Simenon: Maigret et le corps sans tête


Den foreløbig sidste i min lille læsning af Maigret-bøger og bestemt en af de bedste.

Maigret bliver tilkaldt, efter at pramdragere har fundet menneskelige rester i Canal St Martin. Det drejer sig om dele af en krop, kun hovedet mangler! En flot ramme for en historie der skildrer kvarteret og kanalens liv.

Maigret dømmer ikke, han forsøger at forstå, hvorfor en sådan forbrydelse blev begået. I sin efterforskning støder han på dommer Coméliau, en streng mand med en straffelov i stedet for et hjerte.

Modsætningen mellem de to mænd er åbenlys og meget repræsentativ for kommissærens sjæl: en humanistisk politimand, der berøres af sine medmenneskers nød, mens dommeren er ubarmhjertig med at lukke sagen og dømme de skyldige parter.

Da Maigret leder efter en café, hvorfra han kan foretage et telefonopkald fra en telefonboks, møder han ganske uvidende de personer, der bliver sagens hovedpersoner ...
Det er således tilfældigt, at Maigret ender i denne bistro på Quai de Valmy, tæt på Canal Saint-Martin.

Der udvikler sig et særligt forhold mellem kommissæren og barens ejer, "la femme Calas", en mærkelig kvinde, som er som fraværende fra sig selv og sine omgivelser, som drikker i hemmelighed, samler på elskere, og hvis mand angiveligt er på rejse til Poitou for at bestille hendes hvidvin. Hun svarer kun med korte svar, men Maigret finder endelig frem til sammenhængen med den hovedløse krop: Det er faktisk Omer Calas. Den mystiske kvindes mand.

Vi følger nu opdagelsens vej og specielt Maigrets forsøg på at forstå kvinden der fascinerer ham. Hun må gemme på et eller andet...

Denne roman, som blev skrevet i USA i 1955, beskæftiger sig endnu en gang med det menneskelige aspekt af en ellers ret beskidt politisag (fundet af en mands krop skåret i stykker) i en ramme af kvartererne omkring kanalen.

Omnibus, une collection des Presses de la Cité



No comments:

Thomas Clerc: Paris, musée du XXIe siècle - Le 18e arrondissement

Thomas Clerc: Paris, musée du XXIe siècle - Le 18e arrondissement  Som ivrig Paris-farer siden 1968 måtte jeg selvfølgelig have fat i denne ...