Tuesday, July 02, 2024

Amina Damerdji: Bientôt les vivants

 Amina Damerdji: Bientôt les vivants


Det er en voldsom oplevelse at læse denne bog, hvor vi fra starten er placeret midt i den algierske borgerkrig i 1990'erne.

Algeriet, 1988. Efter de første optøjer, som blev brutalt nedkæmpet, viste den islamistiske bevægelse sin voksende magt. 

Den unge Selma bor i udkanten af Algier. Hendes eneste passion er ridning, som hun dyrker på et center ikke langt fra landsbyen Sidi Youcef, hvor en af borgerkrigens mest grusomme episoder fandt sted i 1997. Det er på denne tragiske baggrund, at Selma lærer at blive voksen, og i sit forhold til hesten og naturen finder hun en modgift mod den menneskelige vold. Selv om martyrdøden i landsbyen Sidi Youcef kaster et frygteligt lys over de forskellige karakterers livsbaner.

Vi er i det sorte årti i begyndelsen af 1990'erne, som begyndte med optøjerne i oktober 1988, parlamentsvalget i december 1991, som blev vundet af FIS (Islamic Salvation Front), valgprocessen, som blev afbrudt af myndighederne, og fremkomsten af den ultravoldelige GIA (Armed Islamic Group).

Volden er overalt, i samfundet, men også i familierne, mellem venner og på arbejdspladsen. Familier flygter eller rives fra hinanden, som det er tilfældet mellem Selmas far, der er indædt modstander af islamisterne, og hendes onkel, Hicham, der støtter deres sag. Amina Damerdji viser os, hvordan den politiske situation påvirker hverdagslivet.

Amina Damerdji fortæller om begivenhederne under den algeriske borgerkrig i 1990'erne gennem en ung piges øjne. På den måde kombinerer hun en indvielsesroman med en historisk beretning. På en veldokumenteret baggrund giver forfatteren masser af plads til romanens kraft. Hendes karakterer bobler over af følelser, mens de kæmper med personlige og familiemæssige bekymringer og politiske begivenheder.

En stærk roman om en periode der ikke omtales ret ofte, men som giver baggrunden for nutidens Algeriet.




GALLIMARD (04/01/2024)


No comments:

Thomas Clerc: Paris, musée du XXIe siècle - Le 18e arrondissement

Thomas Clerc: Paris, musée du XXIe siècle - Le 18e arrondissement  Som ivrig Paris-farer siden 1968 måtte jeg selvfølgelig have fat i denne ...