Sunday, September 06, 2020

Dorothée Janin: L'Île de Jacob

 

Dorothée Janin: L'Île de Jacob


L'île de Jacob er et andet navn for Christmas Island, der er kendt for sin vidunderlige natur, men også for at huse illegale indvandrere til Australien, som øen hører under.

Fortælleren har boet på øen i sine ungdomsår, barn af en meget omsorgsfuld mor, men ved forældrenes skilsmisse, følger han faderen til øen.

Mange år senere møder han sin gamle veninde, Vicky, fra øen og de genkalder sig deres minder fra tiden på øen. Der kunne være starten på en lidt romantisk erindringsroman, men da vi får rullet historien ud, viser det sig at være en fortælling om ødelæggelse af såvel natur som mennesker.

Ødelæggelse af en ø ødelagt af mænd med en lugt opstået fra driften af en fosfatmine. Ødelæggelse af øens biodiversitet, øens kendte røde krabber forsvinder på grund af invasive myrer, der ødelægger alt. 

Nedbrydning af mennesket repræsenteret af fortællerens far og af Jacob, en ældre ven. Begge mænd vil, ligesom krabber, blive spist væk af et frygteligt rovdyr: druk og depression.

For fortælleren er det også skildringen af at blive voksen, tage ansvaret for sig selv i en verden, hvor ødelæggelse og pessimisme har overtaget.

En stærk roman med skildringen af voldsomme følelser i et mørkt og dystert perspektiv. Fremtidsudsigterne er ikke lyse og fortælleren må vel også bukke under på et tidspunkt, selv om han forsøger at flygte fra de traumer og den ø, der blev hans skæbne.

Mange dystre, men aktuelle temaer


Bogen er netop blevet tildelt Prix Littéraire 2020 Maison Rouge.


Fayard, august 2020


No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...