Tuesday, September 08, 2020

Jean-René Van Der Plaetsen: Le Métier de mourir

 

Jean-René Van Der Plaetsen: Le Métier de mourir


En roman der handler om krig og overlevelse med udgangspunkt i tre dage hos en lille enhed der forsvarer Israel mod Hitzbolla i  Libanon.

En ung franskmand Favrier har meldt sig for at komme ud og se krigen på nærmere hold, og for at forstå hvorfor man kæmper for Israel. Han kobles sammen med Belleface, den erfarne professionelle soldat, der har levet under det mystiske pseudonym fra Fremmedlegionen. Der bliver vævet et stærkt bånd mellem de to mænd, et meget rørende far-søn-forhold.

Efter overvågning fra vagttårnet  patruljerne rundt i lejren og dens omgivelser, krydret med en svømmetur i en lille sø lever læseren så tæt som muligt på disse to mænds daglige liv. Langsomt lærer vi lidt efter lidt deres respektive liv igennem romanen. Bellefaces mystiske og urolige fortid fascinerer den unge Favrier, mens den Gamle, som franskmanden kalder ham, undrer sig over årsagerne til denne unge idealists engagement i den libanesiske milits.

Gennem deres diskussioner og deres tilståelser opdager vi deres hemmeligheder i dette kontrolpunkt, den sidste barriere mod Hizbollah før Israel.

Man bliver grebet af Bellefaces historie, der afslører en hård mand med flerårige ar, mens han forsøger at forstå, undertiden forgæves, motivationen hos den unge Favrier.

En intensiv skildring men samtidig en roman, der fortæller os om krigen, militæret, hvorfor dette valg, hvilke kampe fører de? Hvad skjuler deres engagement om dem? Hvordan lever de med truslen om død ved et terrorangreb?

Smuk skrevet og gribende læsning. Kan anbefales.


Grasset, august 2020




No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...