Friday, September 11, 2020

Hadrien Bels: Cinq dans tes yeux

 

Hadrien Bels: Cinq dans tes yeux


Herlig og underholdende roman fra kvarteret Le Panier, der ligger ved den gamle havn i Marseille.

Fortælleren, som de andre kalder Stress, mindes kvarteret da han var ung i 90'erne, og hvor han sammen med vennerne Ichem, Kassim, Djamel og Ange satte sit præg på kvarteret. Han er den eneste der er lyshudet og som bor i selve kvarteret. De andre er mørkere i huden og kommer fra Korsika, Comorerne eller Magreb-landene. Kvarteret blev oprindeligt til med først italienske fremmedarbejdere, men blev senere præget af nye invandrere fra fattigere dele af Frankrig og Nordafrika.

Stress er nu blevet 40 år, er en lidt fortabt kunstner, der har en ide om at lave en film, der handler om hvordan det var i 1990'erne i bydelen. Nu er de gamle og forfaldne ejendomme revet ned og erstattet af moderne byggeri for det velstående unge borgerskab. Kvarterets tidligere befolkning er ekspederet ud til forstadskvartererne i det nordlige Marseille.

Der er egentlig ikke en rigtig handling i bogen, men en række scener, der viser hvordan det var dengang og hvordan det er nu. Stress har stadig lidt kontakt til hans tidligere venner, der er blevet til buschauffører, sikkerhedsvagter og narkotikahandlere.

Det er meget levende beskrevet i et fantastisk rigt sprog, der rummer slang og dialekter og de unge unges særlige sprog. Vi får en fortryllende beskrivelse af Marseille dengang og nu. Der er selvfølgelig en nostalgi efter den medmenneskelighed og sammenhold, som er lidt forsvunden nu. Stress er stolt af sine rødder. Personerne er meget rørende, det være sig hans venner eller endda hans mor, der er en sand kæmpe.

Virker som noget Bels selv har oplevet og det griber én med det samme. Virkelig en fornøjelse at læse.


Éditeur : L' ICONOCLASTE (19/08/2020)

No comments:

Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur

 Hervé Le Tellier: Le nom sur le mur Hervé Le Tellier slog sit navn fast med Goncourt-prisen L'Anomalie i 2020, en lidt dyster fremtids...