Tuesday, April 26, 2022

Jean d'Amérique: Soleil à coudre

 Jean d'Amérique: Soleil à coudre


En ung pige, hvis kælenavn er Tête Felée (skørt hoved), vokser i Haïti op i et slumkvarters elendighed, hvor hun observerer de voksne. Hendes familie er Papa, som ikke er hendes rigtige far. Han er håndlanger for den værste bandeleder i byen; Fleur d'Orange, hendes mor, har kun sin krop at sælge.

Hun ser de voksne, deres vold, deres svagheder, deres afhængighed, men det giver indhold til hendes fantasier om flugt.

Ofte alene mellem den uhumske lejligheds fire beskidte vægge begynder hun utrætteligt på et brev til den klassekammerat, hun er forelsket i, og leder efter de ord, der hverken vil forråde hendes drømme eller hendes sandhed.

Men kan en 12-årig piges naivitet og drømmeverden i en barndom der er alt andet end barndom holde stand? Hun prøver tappert ved at skrive i et sprog der er poetisk. Lige så brutalt livet er skildret, afbøder hun sine mørke sandheder ved at klæde dem i lys, i malerier af farverig vold, der nogle gange fremmaner slams protestpoesi, nogle gange sangen om en evig tragedie.

En grusom historie fyldt med poesi, begær, vold, magt og blod. Det, der gør denne bog unik, er først og fremmest forfatterens enestående stil, som kombinerer den mest direkte råhed med kraftfuld figurativ poesi. Vi oplever et originalt sprog, nogle gange foruroligende, men ofte af en forvirrende skønhed.

Jean d'Amérique viderefører på glimrende vis den haitianske litteratur.


ACTES SUD (03/03/2021)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...