Sunday, April 17, 2022

Véronique Olmi: Le Gosse

 Véronique Olmi: Le gosse



En meget voldsom roman om en drengs opvækst i tiden efter 1. Verdenskrig. Hans far kommer såret hjem fra krigen og dør hurtigt efter af den spanske syge. 

Joseph vokser op i et arbjderkvarter nær Bastillien, men forkæles og beskyttes af sin mor og bedstemor.

Omsvinget kommer da moderen dør på grund af en mislykkes abort, bedstemoren er lidt omtåget og gammel, så Joseph må klare det for de to. Også det går galt og Joseph kommer på børnehjem, plejefamilie og senere børnefængsel, inden han sendes ud til en institution på landet, hvor han skal arbejde med landbruget. Det bliver et slavearbejde.

Alt dette er måske godt nok, men den måde man behandler børnene på er horribel og næsten ikke til at holde at læse om. Joseph klarer sig igennem på grund af en kærlighed til musik og evne til at spille. Men kan han blive til noget, har han nok at stå imod med? Det fortæller Véronique Olmi videre om.

En barsk historie der bygger på faktisk materiale om den måde man forsøgte at tage sig af forældreløse børn på.

Ikke læsning for svage sjæle, men et vægtigt indslag om opdragelse, børns ensomhed, fattigdom, seksualitet og politiske forhold i mellemkrigstiden.


ALBIN MICHEL (26/01/2022)

No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...