Tuesday, April 05, 2022

Jean Teulé: Azincourt par temps de pluie

 Jean Teulé: Azincourt par temps de pluie


Igen en ny bog efter bogen om Baudelaire, men denne gang om et historisk emne som Frankrig ikke kan være stolt af. Shakespeare har beskrevet slaget i Henry V, men nu tager Teulé fat på det.

I sommeren 1415 havde Frankrig genvundet størstedelen af sine landområdet tabt i Hundredårskrigen. Englænderne sad fortsat på Aquitaine og Calais, men invasionsstyrkerne fra den anden side af kanalen var drevet næsten fuldstændigt ud af Normandiet og Flandern. Henrik V var opsat på at generobre store områder af Frankrig.
Romanen fortæller historien om slaget ved Azincourt, hvor alle franske medlemmer af den franske adel bliver tilkaldt for at slagte den engelske hær, der ikke er særlig stor, er plaget af sygdom og i det hele taget synes at være et let offer.

Teulé gennemgår hele slaget for os, viser hvor overmodige adelen er, blændet af deres eget ego. Kun feltludderen kan se, at franskmændene griber det hele forkert an og løber ind i et enomt nederlagt med ufattelige tab.

Teulé kan jo ikke dy sig for at sammenligne med aktuelle forholde og på den måde kommer der en ekstra dimension på. Det er skrevet i hans sædvanlige stil med det meget grundige kildemateriale, men også med evnen til at lægge et nyt lag på dette berømte slag.

Har læst den med stor fornøjelse og er blevet meget klogere på ridderne udrustning og tidens regler for afvikling af et slag. Men englænderne har langbuer og lange spid, som knuser den franske hærs rytteri.


MIALET BARRAULT (02/02/2022)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...