Saturday, May 14, 2022

Annie Ernaux: Le jeune homme

 Annie Ernaux: Le jeune homme


En meget kort (48 sider) og hurtigt læst ny bog fra Annie Ernaux, som i virkeligheden er nøglen til hendes forfatterskab. Selve historie er ikke i sig selv noget, men det handler egentligt mere om det at skrive end det forhold hun som 50-årig har med en 30 år ungre mand.

Tekstens motto lyder: « Si je ne les écris pas, les choses ne sont pas allées jusqu'à leur terme, elles ont été seulement vécues. » og for hende skal oplevelser skrives ned, ikke kun opleves. Skrivekunsten er en bearbejdelse af det oplevede, der giver uendelig tilfredshed, hvis det lykkes.

Det forhold hun skrives om, giver hende også mulighed for at genopleve sin egen tid som studerende i Rouen, og hun får en form for genoplevelse af det der skete. Hun bliver som en opdrager for den unge mand og hun tager ham med på rejser.

Der er selvfølgelig folk der skuler lidt til dem, når de går sammen som kærester, for hun kunne jo næsten være hans mor. Men her nyder hun at sige, at det jo ikke kun er gamle mænd, der kan have unge kærester. Hun bliver selvfølgelig revet ud af sin alder, men kommer ikke til at tilhøre hans i stedet for.

På trods af styrken af ​​de følelser, der binder dem sammen, finder forfatteren og hendes elsker sig ude af trit med de samfundsminder, der har bygget dem. Aldersforskellen er for stor. Men for forfatteren er dette forhold helt klart en mulighed for i nogle måneder at dykke tilbage i det, der var hendes ungdom.

Hun fortæller også i starten af bogen, at hun somme tider er nødt til at kaste sig ud i et forhold, når hun har problemer med at skrive. Den tilfredsstillelse hun kan få i et forhold kan slet ikke måle sig med den udløsning hun får ved at skrive.

Deres forhold slutter, da hun har skrevet sin bog færdig. Ud fra årstallene kan vi se, at det må være færdiggørelsen af L'Evénement, der handler om den abort hun får i 1964. Faderen var italiener, og hun havde mødt ham i Venedig. Den by som hun netop tager den unge mand med til. Ringen er sluttet.

Som sædvanlig glimrende skrevet. Kort og præcis og med en evne til at være dobbeltdeltager og betragter i den forstand, at hun genlever en del af sin ungdom, har et nyt forhold og straks bruger det til sin skrivning.

En bog der viser Annie Ernaux' dybe forståelse af sig selv og den visdom hun har nået.

GALLIMARD (05/05/2022)

No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...