Monday, May 16, 2022

Étienne Kern: Les envolés

 Étienne Kern: Les envolés


Denne bog fik meget fortjent Goncourt-prisen for den første roman fra en forfatter. Det er en blanding af historie, fakta og forfatterens egne oplevelser, mareridt og tanker. En historie om ensomhed, kærlighed, drømme og tro på fremskridt.

4. februar 1912. Dagen er knap nok startet.. Omgivet af en lille skare af tilskuere begynder to journalister at filme. Deroppe, på første sal i Eiffeltårnet, sætter en mand sin fod på rækværket. Han vil prøve sin opfindelse, en faldskærm. Han er blevet advaret: han har ingen chance. Kærlighedshandling? Skør, desperat gestus? Han har en drøm, og ingen kan stoppe ham. Hans død er en af ​​de første, der er fanget af et kamera.

Forfulgt af disse billeder blander Étienne Kern den sande historie om Franz Reichelt, en dameskrædder fra Bøhmen, med mindet om sine egne forsvundne. der har hjemsøgt ham siden de døde efter at have kastet sig ud af et vindue/altan.

Fra Belle Époques glædelige Paris til i dag, mellem tro på fremskridt og fristelsen til katastrofe, sætter denne kraftfuldt charmerende første roman spørgsmålstegn ved den andel af håb, som alle bærer i sig selv, og det aftryk, som de fløj væk.

Hovedpersonen Franz Reichelt er en indesluttet type, der er kommer til Paris for at søge arbejde. Han har en ven der vil bygge sin egen lille flyvemaskine, men det ender galt. Det berører Franz dybt, og da han ser at der en en konkurrence om at lave en faldskærm, går han i gang. Kan han hjælpe med at hjælpe folk i en flyvemaskine? Vi følger hans arbejde samtidig med at forfatterens egen historie og tanker flettes ind.

Franz' vens kone, der fødte kort før hans flyvemaskine faldt ned, kommer også til Paris og de indleder et forhold, men da det går op for hende, at her er endnu en gal og genial mand, der vil springe ud fra Eiffeltårnet, må hun tage en beslutning.

Étienne Kern gør alt for at blotlægge Franz' liv og hvad der drev ham, alle spor eftersøges, men man ikke gøre noget for dem man elsker andet at huske på dem, når de er fløjet bort.

En god og velskrevet bog.


GALLIMARD (26/08/2021)

No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...