Saturday, May 14, 2022

Louis-Ferdinand Céline: Guerre

 Louis-Ferdinand Céline: Guerre


For nylig er der kommet nogle manuskripter frem af Louis-Ferdinand Céline. Céline hævdede, at de var blevet stjålet men måske er de bare blevet gemt væk til hans enke var død. Det er i sig selv en spændende historie.

Man har nu udgivet en roman, hvis handling foregår i Flandern under 1. Verdenskrig. Med transskriptionen af ​​dette første manuskriptudkast, skrevet omkring to år efter udgivelsen af ​​Rejsen til nattens ende (1932), bliver et centralt stykke af forfatterens arbejde bragt frem i lyset.

Titlen Guerre er særdeles passende, for vi får endnu et indblik i denne vanvittige krig, ikke ret meget direkte på slagsmarken men på hospitalet og i en lille by tæt ved fronten. I bogen veksler Céline mellem en selvbiografisk historie og et litterært værk. Det afslører den centrale oplevelse af hans liv: det fysiske og moralske traume ved fronten. Céline fortæller gennem hovedpersonen Ferdinand om hans sår under krigen, hans indlæggelse og hans afrejse til England.

Céline udnytter sin erfaring som soldat, da han kun var tyve år gammel, til at vidne om al den rædsel, som krig fremkalder hos ham. Traumet af en sådan oplevelse vil forfølge ham i lang tid sammen med den enorme hovedpine, som han bliver offer for på grund af bombernes eksplosioner omkring ham på slagmarken.

Han udtrykker sit had mod disse vanvittige konflikter med et vokabular fra gaden, et rendestensfransk, med brud på alle regler for fransk grammatik. Krig har ifølge Céline en lugt, der stinker, han hader den så meget som det mest uudholdelige, det mest afskyelige.

Personerne er alle drevet ud til det yderste, blod, forrådnelse, sex, død, der bliver ikke sparet på beskrivelserne. Kvinderne er ludere, men samtidig også nogle stærke personer, der på mange måder styrer mændene, der ofte lader sig styre af drifterne og angsten.

Det er et stort værk for der er plads til lidt ømhed og medlidenhed i dette kaos af lidelse og larm.


GALLIMARD (05/05/2022)

Aucune définition n'a été trouvée

Aucun synonyme n'a été trouvé

No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...