Thursday, November 24, 2022

Touhfat Mouhtare: Le feu du milieu

 Touhfat Mouhtare: Le feu du milieu


Meget anderledes roman men særdeles spændende også fordi den foregår på Comorerne, nogle øer der har været under Frankrig til selvstændighed i 1975.
Øernes historie er interessant og den bliver inddraget i romanen, hvor det er den islamiske tro der bliver sat op overfor tidligere tiders primitive religion. En roman der er en række fortællinger, sagn, allegorier og myter der er med til at understøtte forståelsen af handlingen og de vigtigste personerners udvikling.

Den unge pige Gaillard der er blevet forkastet af sin mor, voker op i byen Itsandra (Cormorerne) som tjenestepige. Tamu, en kvinde fra egnen, tager sig af hende som en adoptivmor og Fundi der er hendes herre ser hendes evner og lærer hende at læse Koranen og dykke ned i dens hemmeligheder. Lumas rolle er en anden, da hun fortæller  hende legender, der var arvet fra hendes slaveforfædre fra den anden side af havet.

En dag møder Gaillard Halima, en ung pige fra en rig familie, der forsøger at undslippe et tvangsægteskab. De bliver venner, og en dag Halimi overlader en lille pakke med en magisk genstand til Gaillard. Hun må love ikke at pakke den ud og aldrig at vise den til nogen. Herefter vender Halima tilbage for at underkaste sig den faderlige vilje.

Ti år senere mødes de to unge kvinders skæbner igen. I mellemtiden har Gaillard været udsat for en en lemlæstelse, og hun er anderledes end alle andre. Halima har måttet acceptere et tvangsægteskab for anden gang. Deres venskab vil tage en ny drejning, og den magiske genstand vil afsløre sine hemmeligheder: det indeholder viden, der er begravet i verdens hukommelse og har magten til at få dem til at rejse gennem rum og tid på jagt efter, hvad de virkelig er.

Det er en indvielsesroman for de to piger, men også en bog om fred og tolerance, en hyldest til kærlighed, venskab, natur, femininitet og frihed. Der er en ægte humanistisk refleksion over samfundet, mandlige/kvindelige relationer, respekt, deling af viden, magt, hver enkelts plads i forhold til verden, den tid, vi lever i. Vi forstår efterhånden, at det er alle de historier, der er vævet over generationer, der bygger os op og får os til at eksistere her og nu.

Der er en stor sproglig rigdom i mylderet af detaljer, der gør bogen til en sand pendant til Tusind og en Nat. En perle!

LE BRUIT DU MONDE (18/08/2022)




No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...