Sunday, December 15, 2019


Luc Lang: La tentation


En imponerende bog, der beskriver en families forfald og opløsning, det gamle samfund og dets dyder i kamp med den extreme kapitalisme. Kampen mellem det rene, naturen, og jægeren, der har våben der kan ramme alt.

François Rey er en kendt og respekteret kirurg, der har en klinik i Lyon. Han tilbringer sin fritid i en hytte, arvet fra sin far, beliggende i Mont-Cenis-massivet i Savoie. Han ønsker at drage fordel af sine fridage for at dyrke sin lidenskab for jagt. 

Men hans familie bekymrer ham. Hans kone Maria har mange gange trukket sig tilbage til et kloster, hvor hun udlever sine mystiske og religiøse kriser. Deres søn Mathieu har opgivet sit lægestudium og er flyttet til New York, hvor han tjener sin formue i finansverdenen. Men det er Mathilde, hans datter, der giver ham flest bekymringer. Hun studerer også til læge, men er blevet voldsomt forelsket i en ung finansfyrste, hvis metoder ikke behager alle.  

Da François efter lang tids forfølgelse er ved at skulle skyde et rådyr med seksten takker, kommer han pludselig i tvivl og rammer ikke dyret ordentligt. Han følger dets blodige spor, men da han krydser en vej, tror han, at han ser sin datter i en bil, som er ved at ramme det sårede dyr. Dette er starten på en række begivenheder, der fører til et stort blodbad.

François er af den gamle skole, og han har svært ved at forstå sine nu voksne børn og sin kone der følger sine egne veje. Han overvejer hvad han mon har gjort forkert ,og hvordan han kan genoprette en normal kontakt. Men han er og bliver den kolde tekniker, der er ferm på fingrene, men lammet når han skal udtrykke følelser. På mange måder er han en homo faber og historien udvikler sig da også som en græsk tragedie med religiøse toner.

Bogen er fabelagtig godt skrevet med et varieret sprog fra en række tekniske beskrivelser til nogle meget smukke naturbeskrivelser. Der er også nogle afsnit der bliver skrevet flere gange, flash-backs og simple replikker, når François taler med sine børn.

En bog der kan læses på mange niveauer og som man skal læse flere gange for at få bare en nogenlunde sammenhængende forståelse. Men det er også en thriller, hvor vi følger François i en jagt rettet mod ham.


Stock, august 2019



No comments:

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert Ny og usædvanlig bog fra Nicolas Mathieu. En bog der ovenikøbet er forsynet med virkelige gode tegninger af ...