Sunday, December 15, 2019


Jean Liardon/Arnaud Bédat: Voir un ami voler


Efter Jacques Brel forlod scenen i 1966 og senere beskæftige sig med musical og film satte han en stopper for det i 1973 efter manglende succes for hans sidste film "Le Far West". 

Brel var ikke typen, der satte sig hen, nej han havde allerede flere projekter igang, og det han elskede mest af alt var at flyve. Han fik første et certificat som pilote privé og senere som pilote qualifié i 1970.

Hans lærer var Jean Liardon, der efter oplæringstiden også blev en meget tæt ven med Brel og de to var på adskillige ture og flyvninfger sammen. Det var også Liardon, der fløj den sidste tur for Brel, da han blev bragt fra Genève til hospitalet i Paris, hvor han døde i 1978.

Jean Liardon er i mange omgange blevet bedt om at fortælle om sin tit med Brel, men det er først nu 40 år efter hans død, at vi får hans udsagn.

Bogen er skrevet sammen med journalisten Arnaud Bédat, der selv tager til Brels øgruppe Les Marquises for at opsøge og tale med folk, der har kendt Brel under hans ophold der fra 1975 til hans død i 1977. Brels grav er at finde på kirkegården i Atuona, hvor også Gauguin er begravet.

Det er en bog med mange detaljer om Brels optagethed af at flyve, men fortalt på en let og informativ måde. Selvfølgelig får vi også indblik i Jacques Brels temperament, hans livslyst og gåpåmod. Men bogen handler også om Brels sygdom (lungekræft) og om hans sidste indspilning "Les Marquises", der på mange måder er kronen på hans værk.

Bestemt en god bog, hvis man interesserer sig for Jacques Brel, for her ser vi ham mere som en person end et idol. Et menneske, kort sagt.


Editions Plon (avril 2018)

No comments:

Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes

 Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes Den vidunderlige  Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon  fik fortjent sin...