Saturday, April 24, 2021

René Freigni: Les vivants au prix des morts

 

René Freigni: Les vivants au prix des morts


Har læst om René Freignis bøger flere gange og har haft denne liggende nogen tid, men jeg er da glad for at få taget hul på et spændende forfatterskab.

Efter en lidt voldsom ungdom, hvor han deserterede og levede under et andet navn i Tyrkiet i fem år, vendte han tilbage og arbejdede på et psykiatrisk hospital. Her blev der taget hul på karrieren som forfatter. Han bruger nu tid i fængslet i Aix-en-Provence til at afholde skriveværksteder.

Denne roman starter blidt i dagbogsform. Forfatteren René har lidt skrivebesvær, men beslutter sig til at skrive lidt løst og fast hver dag, Han bor hos kæresten Isabelle, en smuk og varm kvinde, der forstår ham. Hun er lærer i landsbyen.

Vi får dejlige og poetiske beskrivelser af hans traveture i baglandet og hans begejstring for naturen, men en dag ringer Kader, en tidligere elev på et af hans hold. Kader er atter sluppet ud af fængslet, første gang var det med en helikopter, og anses for at være meget koldblodig og særdeles farlig. Han har brug for at holde sig skjult.

René har en stor sympati for ham, da han tror, der er noget godt i ham, men tør han låne ham sin lejlighed? René beslutter sig for at hjælpe, men nu får historien fart, for Kader er ikke uden fjender i det betændte miljø, og det fører sammenstød, vold og endda mord med sig. 

René kommer ud i problemer, som han slet ikke troede var muligt ...

Historiens spænding holder en fast til det sidste, og udviklingen i historien er særdeles godt skruet sammen.

Freigni kommenterer steder, personer og handlinger undervejs, og hans bemærkning om, at det han bringer til fænglet er nøgler til en bedre forståelse af sig selv gennem læsning af litteratur og forsøg på selv at sætte ord på sin tilværelse, "Personne ne naît monstrueux, ce sont certains quartiers et les prisons qui nous rendent monstrueux. Je ne leur apporte aucune arme, je leur apporte des mots. Je leur apporte ce qu'ils n'ont jamais eu."

Det er en glimrende bog, så Freigni skal jeg læse noget mere af!


Éditeur : GALLIMARD (04/05/2017)


No comments:

Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes

 Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes Den vidunderlige  Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon  fik fortjent sin...