Monday, December 26, 2022

Yasmina Khadra: Les vertueux

 Yasmina Khadra: Les vertueux


En enestående pragtfuld bog der beretter om Algeriet i kolonitiden fra 1914 og frem til 1950'erne. Det er en musten at komme igennem, men hvor bliver man grebet af historien undervejs. De store temaer er ydmyghed, troskab, venskab, solidaritet og kærlighed alt sammen i en verden i krig og undertrykkelse af de svage.

Bogens hovedperson og fortæller er Yacine Chéraga, der lever i en lille fattig familie så langt ude på landet at stedet ikke engang har et navn. I 1914 begynder krigen og de unge opfordres til at lade sig indrullere. Områdets leder vil have sin søn med i krigen, men han lider af en hjertesygdom, så han udser Yacine til at tage med i krigen under sønnens navn. Han lover Yacine land og hustru, når han vender tilbage og familien skal han nok tage sig af.

Nu følger et af bogen store episke kapitler om "les tirailleurs" i krigen. De fleste kan ikke fransk, de sendes ud på opgaver, de ikke forstår, lever under vanvittigt dårlige kår og behandles næsten kun som dyr. Yacine får sig dog en række venner som kommer til at betyde meget for ham senere.

Fire års krig og Yacine vender hjem, men ikke til de forhold, han forventede. Familien er væk, Caiden forsøger at myrde ham og enden bliver en øjeblikkelig flugt og en søgen efter den forsvundne familie.

Der sker mange uhyggelig ting for Yacine, men også gode tider. Jeg kan godt love jer, at det er en bog, men ikke slipper, for man lever sig ind i Yacines forhold og har ondt af ham, for han vil ikke noget ondt, men bliver ikke forstået. Siderne fortærer hinanden, læseren rives med af en hvirvelvind af følelser. Vi føres fra skyttegravene i det franske landskab, de tørre og ørkenalgeriske landskaber eller Oran-slummen. Mesterligt skildret.

Bør absolut læses!

MIALET BARRAULT (24/08/2022)

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...