Tuesday, December 20, 2022

Ernis: Comme une reine

 Ernis: Comme une reine


Prix Voix d'Afrique blev uddelt for tredje gang i år. En litterære pris skabt i samarbejde med RFI og Cité internationale des arts i Paris for at støtte en ny afrikansk litterær stemme.

En ung kvinde, der har studeret og arbejdet forlader Douala, Camerouns økonomiske hovedstad, og tager hjem til ​​landsbyen, hvor hun voksede op, og hvor kvinderne i hendes familie opfostrede hende og lærte hende ritualerne, traditionerne, hendes families historie. 

Siden da har hun båret på disse historier uden rigtig at vide, hvad hun skal stille op med dem, men hun får drømme og visioner, der minder hende om, at hun tilhører en lang række magtfulde kvinder. 

Der sker store ændringer i hendes forhold til landsbyen og de gamle skikke, hun bliver endda tilbudt ægteskab med en kommende konge i området. Skal hun sige ja og derved nej til den moderne fremtid hun havde håbet på?

Spændende dilemma som romanen udspiller sig over. Kvindens rolle både før og nu har også stor vægt i fortællingen.

Romanen er velskrevet, men holder ikke helt sammen på de mange forklaringer om fortiden og nutiden. Men er en meget fin nøgle til en forståelse af en verden der ligger langt fra vores, hvor fortidens skikke og roller er forsvundet eller under opløsning.


J.-C. LATTÈS (21/09/2022)




No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...