Tuesday, January 17, 2023

Pierre Lemaitre: Le silence et la colère

 Pierre Lemaitre: Le silence et la colère


For et års tid siden fik vi første bind af Pierre Lemaitres trilogi om Les Trente Glorieuses, og nu får vi så næste bind i trilogien. Det er stadigvæk med stor begejstring, at vi læser hans bøger.

Familien Pelletier med forældrene Louis og Angèle , der har deres sæbefabrik i Libanon, den ældste søn Jean, der stdig er underkuet i ægteteskabet med Geneviève, Francois der er fremadstormende journalist på Journal du Soir men har problemer med den næsten døve kæreste Nine og endelig pressefotografen Hélène, der går i seng med redaktøren på Journal du Soir. Hun får et job som journalist og skal dække en historie med en landsby der skal vige for en stor dæmning.

Det er Frankrig i 1952 og vi får nogle glimrende skildringer af de sociale forhold, spændingerne mellem tiden før og efter krigen og kvindernes voksende trang til frigørelse. Det bliver alt sammen anskueliggjort gennem hovedpersonerne, hvor Hélène er den frembrusende, selvstændige kvinde, der dog løber ind i problemer, da hun bliver gravid og ønsker en abort. Det er det samme som en forbrydelse. Hendes artikler viser et buldrende samfund, der muligvis har glemt et menneskeligt aspekt og som ikke anser provinsen for noget.

Francois der har svært ved at forstå sin kæreste, hendes kleptomani, trang til at drikke og løgne om sin fortid. Samtidig åbner han for en gammel sag i sit forsøg på at skabe en fri presse. Det involverer også Jean. Han har store problemer med sine ideer om at skabe et stormagasin i  Paris, men viser sig at indholde mere end man umiddelbart skulle tro.

Det er en glimrende roman som man næsten ikke kan slippe, og vi kan kun vente på næste bind for at få lukket nogle af de løse tråde.


CALMANN-LÉVY (10/01/2023)



No comments:

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert

Nicolas Mathieu: Le ciel ouvert Ny og usædvanlig bog fra Nicolas Mathieu. En bog der ovenikøbet er forsynet med virkelige gode tegninger af ...