Monday, January 09, 2023

Yasmina Khader: Ce que le jour doit à la nuit

 Yasmina Khader: Ce que le jour doit à la nuit


Har haft fornøjelsen af endnu en pragtroman af Yasmina Khadra! Han tilbyder os her en stor roman om det koloniale Algeriet (mellem 1936 og 1962) men også tiden efter med de mørke år i 1990'erne - et voldsomt, lidenskabeligt og smertefuldt Algeriet - og kaster nyt lys, i et pragtfuldt sprog og med den generøsitet, som vi kender fra ham, den grusomme forskydning mellem to samfund der er forelsket i samme land.

Det er frem for alt en roman om kærlighed, venskab, at give sit ord, ære, kærlighed til sit land. En roman om kompleksiteten af ​​relationer mellem mennesker fra forskellige kulturer, og hvor alle er knyttet til deres fødested: Algeriet.

Over flere årtier følger vi Younes (omdøbt til Jonas af franskmændene) skæbne, han husker sit Algeriet før krigen, de barske vilkår som han voksede op under, den kærlige onkel der bragte ham op på et andet niveau i samfundet, de trofaste venner, nogle kærlighedsforhold og så alt det der opløste samfundet efter selvstændigheden.

En roman der beskæftiger sig med store eksistentielle spørgsmål men fortalt på en enkel måde, hvor vi gennem de enkelte personers skæbne nærmer os en forståelse af Algeriets problemer og helt universelle sandheder.

En lang beretning om at tage del eller holde sig på sidelinjen, men at træffe et valg slipper man aldrig for.

En stor roman med en stor del af universel visdom.

Bør læses!

POCKET (03/09/2009)

 

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...