Thursday, November 16, 2023

Philippe Claudel/Lucille Clerc: Rature

 Philippe Claudel/Lucille Clerc: Rature


Har modtaget Philippe Claudels og "Rature" i dag på udgivelsesdagen, for jeg er en stor fan af ham, og denne bog var en ny overraskelse fra ham.

Det er historien om en fisker og hans familie. I skolen blev han kaldt for Rature (overstregning), fordi han altid stregede det ord ud, som han prøvede at skrive. Han var heller ikke god til at regne, men sejle en båd og fiske er han mester i, godt opdraget af fin far, der også var fisker. Han fik en kone, sin egen båd "Rature" og en søn. På hans lille kutter har han to medarbejdere, og hans søn skal nok med, da han bliver større.

Rature er altid den første båd, der forlader havnen, og den sidste, der vender tilbage, og faderen ved, at han er der på præcis det sted på jorden, hvor han hører til. Få ord, mest fagter, altid det samme, og en måde at forstå verden på, at læse himlen, skyerne, stjernerne, dette sprog er hans. Den dag, han tog sin søn med ud at fiske, husker han som en drøm. Hans søn. Som ville blive fisker, ligesom han var blevet efter sin far.

Men der sker noget dramatisk: sønnen er væk en morgen efter en dramatisk fisketur. Skal fiskeren håbe på, at han vender tilbage?

En enkel historie men det vigtigste er beskrivelsen af fiskeren og hans erhverv, hans specielle verden og hans opdagelse af, at han er, hvor han skal være.

Illustratoren Lucille Clerc har transskriberet alle tekstens nuancer for at gengive og ledsage den ved hjælp af tegning, materialer og teknikker, ætsning, blæk, fotos... Hvordan formidler man kulden, savnet, tristheden, men også kærligheden, styrken i båndene, overleveringen, glæden ved at være sammen. Hendes illustrationer legemliggør på fantastisk vis al historiens følsomhed.

En usædvanlig smuk bog og det gælder både tekst og billeder. Det er ikke en fjern betragtning, men en sand indlevelse og deltagelse.


STOCK (15/11/2023)


No comments:

Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux

 Sophie Tal Men: Les Coeurs silencieux En meget velskrevet ny roman fra Sophie Tal Men, hvor hun for en gangs skyld lader en del af handling...