Sunday, November 26, 2023

Jean Teulé: L'histoire du roi qui ne voulait pas mourir

 Jean Teulé:  L'histoire du roi qui ne voulait pas mourir


Jean Teulé der så tragisk døde af en medforgiftning i oktober 2022 efterlod første del af et værk om Louis XI. Et værk i hans serie om at genlæse eller måske omlæse historiske emner f.eks. hans "Azincourt par temps de pluie", der udkom et halvt år før hans død.

Jean Teulé efterlader første del af det manuskript, han var ved at skrive. Historien om Louis XI, den enestående monark, som var en af dem, der lagde grunden til den franske nation, men som samtidig begik de mest forfærdelige forbrydelser, man kan forestille sig.

Hans venner overtalte forlaget til at udgive denne ufærdige tekst. Philippe Jaenada, Enki Bilal, Dominique Gelli, Florence Cestac, François Delebecque, Philippe Druillet og Benjamin Planchon har improviseret tekster og billeder til Jean Teulés sidste værk.

Denne roman ville have været for god, hvis Jean Teulé havde været i stand til at gøre den færdig; de første 15 kapitler (ca 80 sider) sætter den perfekte scene for en historie, vi ville elske at læse. Det hele er der allerede: humoren, det erotiske, det tegneserieagtige ordforråd osv.
Anden del af bogen er også meget rørende, hvor nogle af hans venner hylder ham på hver deres måde.

Jean Teulé tager fat på kong Louis XI, som siges at have været den grusomste af Frankrigs regenter. Vi får alt fra hans bade i blodet fra babyer, hans hængende fængselsbure, voldtægten af Mary Stuart hans unge hustru. Vi bliver ikke skånet for noget: hverken hans blodtørst, smerterne fra hans hæmorideanfald eller den hæslighed, der kendetegnede ham.

Med sin berømte barber-morder med metaltænder bliver Ludvig XI her portrætteret som et væsen uden empati og bange for sin egen død. Som altid giver forfatterens karakteristiske stil os et væld af ofte tragiske historiske anekdoter.

Louis XI er så bange for at dø, at han vil gøre alt for at forblive i live, så for nogle er han et nemt bytte, hvis de har en god ide. Andre bliver ryddet af vejen, hvis de ikke behager kongen.
Men Louis XI brugte også sine grusomme metoder til at samle et splittet Frankrig, indførte et postvæsen, lavede standardmål mm.

Ærgerligt at romanen aldrig blev skrevet færdig, men selv uden slutning er den værd at læse, for den er helt i Teulés ånd og stil.


MIALET BARRAULT (18/10/2023)

No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...