Tuesday, November 07, 2023

Antoine Sénanque: Croix de cendre

 Antoine Sénanque: Croix de cendre


En roman der bringer én helt ud af hverdagen og 600-700 år tilbage i tiden. Vi bliver bragt tilbage til tiden før, under og efter de store udbrud af pest i Europa, der kostede ufatteligt mange døde og en forråelse og mangel på tro hos de overlevende.

1348: Den sorte død fejer hen over Europa.1367: Fra klosteret Verfeil i Languedoc sender den gamle prior Guillaume to unge dominikanermunke, Antonin og Robert, til Toulouse for at finde pergament af god kvalitet, da han vil skrive sine erindringer.

De to unge mænd er henrykte over at forlade klostrets strenghed for at rejse rundt på vejene og opdage byen og dens fristelser. Men det var uden at tage hensyn til overvågningen fra inkvisitoren, Louis de Charnes, som er bekymret for Guillaumes fremtidige tilståelser. Guillaume ved noget, som Louis ikke vil have frem, og han får fængslet munkene. Kun Antonin vender tilbage, mens Robert forbliver i de frygtede fængsler som gidsel. 

For disse bekendelser fra Guillaume gemmer på hemmeligheden om Mester Eckhart, en af middelalderens mest fantastiske skikkelser, en prædikant med kraftfulde prædikener, som blev beundret og derefter forbandet efter sin retssag for kætteri og sin mystiske forsvinden. De kunne true selve grundlaget for kirken.

Dette er ligesom kernen i historien, der er spændende som kriminalroman, for der venter hele tiden en ny gåde, som skal afsløres.

Antoine Sénanque tegner et religiøst portræt af Europa i det 14. århundrede med alle mulige afvigelser, oprettelsen af beginerklostre, hvor kvinder samledes uden at aflægge deres løfter, men ofte på grænsen til kætteri. Pavedømmet befandt sig stadig i Avignon men på vej til Rom, dominikanerne stødte sammen med franciskanerne, og kampen for indflydelse havde allerede nået et højdepunkt! Kort sagt; det vigtigste var ikke mere det religiøse men det politiske, og det eneste mål var magt!

En lærerig og eventyrlig læsning, der hvirvler op i begivenheder i en middelalder, der bestemt ikke manglede saft.

Kan stærkt anbefales som en historisk krimi med stort indhold.


GRASSET (16/08/2023)

No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...