Wednesday, February 28, 2024

Lolita Sene: Un été chez Jida


 Lolita Sene: Un été chez Jida


Un été chez Jida er en stærk debutroman, der ikke efterlader nogen ligeglade.

Som barn tilbringer Esther sine ferier hos sin bedstemor Jida, der har et skræmmende udseende og gyldne hjørnetænder. Når hun lukker døren, transporterer det beskedne hus hende til Kabylien. Sangene, lugtene, maden, dansene, traditionerne... Det hele er en påmindelse om det land, som familien emigrerede fra efter krigen i Algeriet via flygtningelejre.

Der er overfyldt og hektisk hele tiden. Esther bor blandt sine tanter, onkler og fætre og kusiner. Esther er en charmerende lille pige, men hun kan ikke altid lide at tage hjem til sin bedstemor Jida eller sove hos hende, som børnene skiftes til. Naturligvis fortæller hun ikke sin familie om sin manglende begejstring ved tanken om at tage derhen. 

Et land, hvor kulten om den første søn åbenbart er vigtig, for Jidas elskede søn, Ziri, er tilgivet alt ... selv for at elske børn for meget! Ziri beder jævnligt Esther om at gå op og vente på ham i et værelse ovenpå. Hun spekulerer på, om der virkelig ikke er nogen, der lægger mærke til noget. Ligesom hun, da hun bliver ældre, undrer sig over, hvorfor hendes bedstemor og en del af familien går så langt for at beskytte denne mand, som har gjort hende så meget ondt.

Alt peger på, at Esther er et offer for seksuelt misbrug... bare man forstår at åbne øjnene!
Vi følger Esther, både som barn og som voksen. Også andre stemmer kommer til orde, for Esther er ikke det eneste offer.

Un été chez Jida er en gribende og skandaløs debutroman, som er nødvendig for at få ofrene for seksuelt misbrug til at blive hørt. Det er måske en roman, men det kunne være en sand historie.

Un été chez Jida fortæller historien om en familie af Harkis, deres arv af rigdom og frygtelig vold. Den fortæller også om en ung kvindes gribende vilje til at få sin stemme hørt, til at kæmpe mod skadelige arkaiske skikke og til at forsøge at genvinde sin kultur.



LE CHERCHE MIDI (11/01/2024)



 

No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...