Thursday, June 06, 2024

Georges Simenon: Monsieur Gallet, décédé

 Georges Simenon: Monsieur Gallet, décédé


En ret speciel Maigret-historie, der ikke foregår i Paris men på landet i bl.a. Saint-Fargeau og Sancerre

"M Gallet, afdød" er den tredje roman med Maigret og blev skrevet i 1930. Kommissærens karakter var stadig under udvikling, men man begynder i denne historie at se de egenskaber, der skulle komme til at definere Maigret, såsom hans oprigtige interesse for de mennesker, han møder gennem sine efterforskninger. Men vi får også en Maigret præsenteret der har stor udsving i sit temperament.

Plottet er ret kompliceret og drejer sig om spørgsmål om identitet og økonomiske interesser. Emile Gallet bliver fundet myrdet på et hotelværelse i Sancerre under et andet navn, da hans kone tror, at han er i Rouen for at arbejde som salgsrepræsentant. Et mærkeligt mord med en revolver og en kniv på en diskret mand, som har løjet for sin kone i årevis, men efterlader en livsforsikring på 300.000 franc til sin kone og søn.

En af de allerførste Maigret-historier, hvor ligvognen stadig er hestetrukket. Mere end en undersøgelse er det en atmosfære, en analyse af provinsielle skikke eller andre steder, som Simenon inviterer os til. Meget minder om Modianos atmosfærer i Paris. 

Det er en mørk roman, hvor Simenon tager alvorligt fat på det bedre borgerskab, men heller ikke andre lag i samfundet går skudt forbi. Et velvalgt persongalleri, hvor de fleste karakteriseres præcist.

En fin og velskrevet historie.


Presse de la Cité


No comments:

Thomas Clerc: Paris, musée du XXIe siècle - Le 18e arrondissement

Thomas Clerc: Paris, musée du XXIe siècle - Le 18e arrondissement  Som ivrig Paris-farer siden 1968 måtte jeg selvfølgelig have fat i denne ...