Friday, May 31, 2024

Nina Bouraoui: Grand Seigneur

 Nina Bouraoui: Grand Seigneur



Nina Bouraoui fortæller historien om sin fars sidste dage (maj 2023) i palliativ pleje på Jeanne Garnier-centret i Paris. Hun ledsager sin far i denne 10-dages periode. I lyset af sin sorg begynder Nina Bouraoui at skrive og blander sin fars liv med sit eget. Hun fortæller om sin fars fortid, hans kærlighed til hende, og hvad han gav hende. Hun fortæller om den beundring, hun havde for ham, og hvordan han var en rollemodel for hende.

Alle minderne kommer tilbage fra Paris til Algier. Nina Bouraoui fortæller historien om denne store herre, hvis liv var meget romantisk, og forestiller sig de hemmeligheder, han bærer med sig. Dette er en dybt bevægende beretning om et tab og et møde med hukommelse og kærlighed.

Nina Bouraouis forfatterskab fokuserer generelt på temaer som rodløshed, barndom og homoseksualitet. Forfatteren har arvet en dobbelt kultur, algerisk på sin fars side og bretonsk på sin mors, og hun bruger ofte selvbiografi til at analysere sit forhold til verden.

En intim og dybt bevægende beretning. Hun genbesøger sine erindringer fra barndommen, ungdommen og opvæksten i 1980'erne. Hun genopfrisker sin fars historie, forsøger at forestille sig hans tanker og takker ham for det, han var i stand til at give hende. Midt i sine algeriske og franske minder åbner hun også op for sin kærlighedsaffære med A. og sine problemer med sin homoseksualitet.

Grand seigneur er en gribende hyldest fra en datter til sin far, en erklæring om ømhed og loyalitet. Den handler også om de spørgsmål, hun gerne vil stille ham om nogle af hans hemmeligheder, om hans identitet og hans forbindelse til Algeriet. Alt det, der har gjort det muligt for Nina Bouraoui at blive den kvinde, hun er. 

Det er en nøgtern, smertefuld og smuk tekst, som fortjener at blive læst.


J.-C. LATTÈS (03/01/2024)


No comments:

Kamel Daoud: Houris

Kamel Daoud: Houris  Den nye bog fra Kamel Douad har fundet vej til årets udpegning af bøger til Prix Goncourt 2024, og jeg må med det samme...