Thursday, March 10, 2022

Dany Laferrière: L'enfant qui regarde

 

Dany Laferrière: L'enfant qui regarde


En ny lille roman/fortælling (64 sider) af Dany Laferrière som bringer noget af hans barndoms Haiti tilbage og som glæder en læser af næsten alle hans bøger.

Fortælleren er den unge dreng, der elsker at betragte folk og fantasere om deres liv. Han bor med sin mor i et fattigt kvarter, faderen er enten i eksil eller lever sammen med en anden kvinde. Der er flere udgaver af den historie. Men den centrale person i bogen er Hr. Gérard.

Han har tidligere været lærer på en pigeskole, men er måske blevet fyret, for nu lever han i et usselt værelse tæt på fortælleren. Fortællerens mor får ham til at give fortælleren lidt ekstra undervisning, men det er også mere generelt, hvordan man opfører sig, om poesi og musik. Fortælleren bliver introduceret til bl.a. Baudelaire og Wagner.

Hr. Gérard har ry som forfører af kvinder. Han forlader dog næppe sit hus, og fortælleren gribes af fascination for denne mystiske figur med udsøgte manerer og sjælden god smag. Alt er gådefuldt i denne mand, der ser ud til at leve i ulykke. Hvad er egentlig dens mystik og charme?

På de få sider kommer vi langt omkring i sladder og antagelser omkring Hr. Gérard, men samtidig får vi indirekte en god forståelse af den unge dreng og hans verden, der består af flere lag. Vi får også indlevende beskrivelser af det fattige Haiti og dets farverige personer.

Bogen slutter brat med en voldsom handling.

Et lille sag, men værd at læse.


GRASSET (09/03/2022)


No comments:

Erika Nadège: Mon petit

 Erika Nadège: Mon petit For Érika Nadège er det at skrive et bolværk mod smerte og uretfærdighed. Det er en anden måde at interessere sig f...