Tuesday, July 26, 2022

Clara Dupont-Monod: Le roi disait que j'étais diable

 Clara Dupont-Monod: Le roi disait que j'étais diable


En historisk roman hvor hovedpersonen er Aliénor d'Aquitaine, der først var dronning i Frankrig, senere i England. Bogen bygger selvfølgelig på historiske kilder, men har en del lakuner, hvor forfatteren må tage over. Det er lykkesdes at skabe en fornemt værk om Aliénors liv fra hun som 13-årig bliver gift med Louis VII til ægteskabet ender med en skilsmisse.

Siden det 12. århundrede har Aliénor af Aquitaine haft sin legende. Hun er blevet beskrevet som fri kvinde, heks, erobrer: "kongen sagde, at jeg var djævelen", ifølge biskoppen af ​​Tournais formel.

Clara Dupont-Monod tager denne mytiske figur op og opfinder hendes første år som dronning af Frankrig sammen med Louis VII. Vi kommer på en rejse fra kongelige bryllupper til det andet korstog, fra troubadourernes sang til våbensammenstødet, hvor vi ser en lysende middelalder, som forbereder faldet for deres forhold og genopbygningen af ​​en umulig kærlighed.

Forfatteren iscenesætter en antinomisk ansigt til ansigt skildring, enkel og klar: på den ene side en stolt ung kvinde, endda rent ud sagt hovmodig, som gerne vil være liberal, men grundlæggende er aristokratisk, som ønsker at være åben, men som er meget elitær , og som hævder alt dette højt og tydeligt; på den anden side en ung konge i støbeskeen, oprindeligt bestemt til et klosterliv og for tilbøjelig til at forestille sig et perfekt kærlighedsliv i forhold til sin skrøbelige politiske situation. 

Ved at veksle mellem historien om den ene og historien om den anden, demonstrerer forfatteren den grusomme mangel på kommunikation mellem to totalt modsatte personligheder. På et tidspunkt griber hun endda til at lade en afdød onkel til Aliénor fuldende portrætterne.

En spændende bog at læse om starten på middelalderens udvikling og udfoldelse.


GRASSET (20/08/2014)


No comments:

Édouard Louis: Monique s'évade

 Édouard Louis: Monique s'évade Édouard Louis skriver endnu en bog om sin mor, der nu for anden gang har fået nok af en mand, der drikke...