Saturday, September 17, 2022

Monica Sabolo: La vie clandestine

 Monica Sabolo: La vie clandestine



La vie clandestine er en fantastisk velskrevet bog, og den er blandt de udvalgte til Goncourt-prisen i år. En bog med så mange lag fra det selvbiografiske over det politiske til en række spørgsmål som alle kunne stille sig.
 

Monica Sabolo leder efter et emne til en ny bog, og efter megen vaklen beslutter hun sig for at tage fat på et emne, som hun mener, hun kender godt: nemlig en parallel mellem hendes familie, hun er opvokset i et borgerligt miljø, og Action Directe, den yderste venstrefløjs terrorgruppe, der var meget omtalt i 1980'erne.

Vi følger forfatteren i sin søgen for at forstå, hvordan medlemmerne af den yderste venstrefløjs terrorgruppe har kunnet nedskyde folk og senere leve med det. Mere end noget andet interesserer hun sig for netop to kvinder fra Action Directes sag, nemlig Joëlle Aubron og Nathalie Ménignon. To kvinder, der arbejder sammen i væbnede kampe, vold mod ordensmagten, men også mod repræsentanter for en kapitalistisk ånd og bankrøverier.

Den 17. november 1986 dræber gruppen koldt Georges Besse, administrerende direktør for Renault, chef, der siges at være retfærdig og respekteret, far til en familie, lykkelig ægtemand. Dette er ikke deres første attentat... De er unge og vil blive offentlige fjender nr. 1 og være blandt de mest eftersøgte mennesker på dette tidspunkt af hele politiet i Frankrig.

Men på samme måde som gruppen levede et skjult og hemmeligt liv bliver Monica Sabolo under optrevlingen af gruppens historie klar over, at hendes liv også har haft en skjult side, som hun har holdt dækket og aldrig fået frem i lyset. Mærkelige familieforhold, en mor der ikke tager sig af sine to børn, en far der forsvinder, en stedfar der krænker hende seksuelt, ja der er nok at komme efter.

De to tråde mødes på en måde og vi følger en forfatters kamp med sit stof, sin familie og sig selv. I sandhed et stort projekt, men udført med stor bravour.

En bog man ikke lige slipper, kan kun anbefales.


GALLIMARD (25/08/2022)




No comments:

Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes

 Jean-Paul Dubois: L'origine des larmes Den vidunderlige  Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon  fik fortjent sin...