Wednesday, October 26, 2016


Régis Jauffret: Cannibales

Régis Jauffret har skrevet en ret speciel roman til dette års "rentrée" med en lidt mystisk titel, for det er ikke en roman om kannibaler, men om to kvinder og en mand, men alligevel..

Bogen er skrevet som en brevroman, hvor Noémie, en ung kunstner på 24 år, skriver et brev til sin svigermor, Jeanne, der er i 70'erne. Brevet handler om, at Noémie har slået op med Geoffroy, arkitekt i halvtredserne. Der har været den store aldersforskel og andre problemer, der har medført bruddet. Noémie svinder Geoffroy grundigt til i brevet.

De to kvinder begynder nu at korrespondere, hvor de starter med udsøgte fornærmelser og smædeskrivelser, hvor Jeanne forsvarer sin søn, men efter at Noémie har besøgt Jeanne i Bretagne får brevene en anden lyd. Nu er de begge enige om, at Geoffroy skal ned med nakken og koge i sit eget fedt i en eller anden forstand, for de hader ham begge. I brevvekslingen indgår også et par breve fra Geoffroy

Det er et portræt af to kvinder, der er blevet skuffede, og kærlighed er blevet ændret til et næsten psykotisk had. Den ældre Jeanne følger trop, når Noémie udvikler vilde planer for, hvordan de kan hævne sig, for hun har ikke andet i sit liv og lever isoleret i Bretagne.

Det interessante ved bogen er selvfølgelig de to kvindeportrætter og indirekte portrættet af en sølle mand, men det stærke i bogen er de sproglige finesser, metaforer henvisninger til litterære værker og et arsenal af ord der udtrykker had og ondskab. Her excellerer Jauffret virkelig, men efter min mening bliver man efterhånden lidt træt af at læse de forskellige udpenslinger og bogens slutning er også lidt søgt.

Er kandidat til årets Goncourt, men vinder forhåbentligt ikke.

Seuil, 2016

No comments:

Dany Laferrière: Vers d'autres rives Herlig ny bog fra Dany Laferrière på Forlaget Le Un, der jo ellers er kendt for deres ugesk...