Wednesday, October 12, 2016Samuel Benchetrit: La nuit avec ma femme
Samuel Benchetrit er en af mine favoritforfattere, og jeg har allerede omtalt mange af hans bøger, senest Le Chien. I denne nye roman, der er en meget selvbiografisk roman, skriver han om sin ex-kone Marie Trintignant, der i 2003 blev tæsket ihjel af sangeren B. Cantat, som var den mand, som Marie havde forladt Samuel for. Inden da havde Marie og Samuel levet sammen i 8 år og fået en søn, der på mordtidspunktet kun var 5 år. Sagen blev og bliver stadig omtalt massivt i pressen.

Hvordan får Benchetrit så taget fat på den tragedie i sit liv, som han har holdt for sig selv så mange år efterhånden? Han tilbringer natten sammen med hende som var hun opstået fra de døde. Vi får gennem den skildring af deres nat, hvor de besøger steder og personer, som betød meget for dem, da de var sammen, men også de perioder hvor det gik mindre godt er med.

Foruden parret Marie - Samuel bliver der især fokuseret på sønnen: hvordan kan man fortælle et barn på 5 år, at han aldrig skal se eller høre sin mor mere? Vi følger begivenhederne den frygtelige nat, hvor Benchetrit bliver ringet op fra Vilnius i Litauen, hvor Marie er til filmoptagelser. Hvordan han hurtigt tager op til hende, følger kampen for at hun skal overleve til hun dør på et hospital i Paris.

Der er i skildringen ikke antydning af flæberi, men derimod en erklæring om kærlighed og følelser på en gang tragiske og poetiske. Der er ingen tvivl om det savn, som Benchetrit stadig føler, men samtidig undlader han heller ikke at takke A., som han lever sammen med nu, og som har taget sig af sønnen. Det er ikke et erklæret had til B. Cantat, men han fremstilles som en flæber, som Benchetrit vil smadre fjæset på, hvis han skulle møde ham.

Der er mange temaer i bogen, men især pressen og dens behandling af sagen er stærkt kritiseret: aldrig kan man være alene med sorgen, der er altid de folk uden hoveder (fotograferne), der skal fange hvert sekund.

En meget stærk og gribende bog, en stor kærlighedserklæring til den afdøde, der står stærkt blandt de mange bøger i årets "rentrée". Bør absolut læses!

Plon, 2016

No comments:

Dany Laferrière: Vers d'autres rives Herlig ny bog fra Dany Laferrière på Forlaget Le Un, der jo ellers er kendt for deres ugesk...